Kosár
üres
A kosarad üres
AnivetDirect
Blog
A villanypásztorok beszedésének fontossága, folyamata - felkészülés a télre
2023.09.25
Nagy Alexandra
A villanypásztorok beszedésének fontossága, folyamata - felkészülés a télre

A villanypásztorok beszedésének fontossága, folyamata - felkészülés a télre

Ahogy a napok egyre hűvösebbek és rövidülnek, a gazdák számára elérkezik a télre való felkészülés időszaka. Ebben a folyamatban kiemelt szerepe van a villanypásztorok beszedésének, ami a berendezések élettartamát hosszíthatja.

A villanypásztorok megfelelő karbantartása és tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy tavasszal újra gyorsan és hatékonyan telepíthetőek legyenek. Mikor érdemes elkezdeni a beszedést? Milyen eszközökre és előkészületekre van szükség? Hogyan garantálhatjuk, hogy a következő szezonban is maximálisan kihasználhassuk ezeket a berendezéseket? Ebben a cikkben választ adunk mindenre!

A legelők pihentetése az őszi-téli időszakban fontos mezőgazdasági gyakorlat, amely segít megőrizni a talaj minőségét és növelni a legelők produktivitását. A pontos időtartam és a pihentetés módja a helyi körülményektől, a talaj típusától és az állatok létszámától függ. Általánosságban elmondható, hogy a pihentetés legalább 2-4 hónapig vagy akár hosszabb ideig is tartson.

A pihentetés ideje alatt a legelőknek lehetősége van regenerálódni, a gyökérzetnek erősödni, és a talaj szerkezetének javulni. Fontos azonban, hogy a legelőt ne terheljék túl a pihentetés időszakában sem, mivel az állatok súlya, taposása és túlzott legeltetése károsíthatja a talajt és a növényzetet.

Hazánkban a legeltetési szezon hagyományosan tavasz közepétől, ősz közepéig tart, Szent György naptól (április 24.) Szent Mihály napig (szeptember 29.). Fontos tudni, hogy a védett természeti területeken engedély szükséges a legeltetéshez egész évben. A Natura 2000 területeken a téli legeltetéshez (október 31-április 23) pedig előzetes, írásbeli engedélyre van szükség a 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet 4. § (4) bekezdése értelmében, amit a területileg illetékes megyei kormányhivatalhoz tartozó természetvédelmi hatóság ad ki. 

Ebben az időszakban az állatokat általában zárt karámokba terelik, és etetik őket egyéb takarmánnyal, szénával, szilázzsal. Felmerülhet a kérdés, hogy ebben az időszakban mit kezdjünk a legelőn hagyott, üresen maradt villanypásztor rendszerekkel?

Miért fontos a villanypásztorok beszedése télen?

A villanypásztor rendszerek beszedése télre számos okból is fontos lehet. Télen hidegebb és nedvesebb az időjárás, ami a villanypásztor készülékeket károsíthatja. A hideg hőmérséklet és a nedvesség miatt fennáll a vezetékek, kapcsolók és más alkatrészek károsodásának veszélye. A havazás és jégképződés a villanypásztor vezetékein és oszlopain is problémákat okozhatnak. Télen a mezőgazdasági tevékenységek gyakran lelassulnak vagy teljesen leállnak. Ez lehetővé teszi a gazdák számára, hogy időt szánjanak a villanypásztor berendezéseik karbantartására és javítására anélkül, hogy az állatok veszélyeztetve lennének. Télen kevesebb a napsütés és alacsonyabb a hőmérséklet, ami csökkentheti a napenergiával működő villanypásztor trafók hatékonyságát is. Ennek eredményeként a rendszer kevésbé lesz megbízható.

A napelemes villanypásztor rendszerekről itt olvashat bővebben: Napelemes villanypásztor: a jövő technológiája a haszonállat-tartásban

Mikor kezdjük el a villanypásztorok beszedését?

A legelők lezárását általában az időjárási körülmények és az állatok igényei határozzák meg. A legtöbb esetben a villanypásztor rendszert ősszel vagy kora télen szokták beszedni. A beszedés előtt tervezni kell, hogy mikor és hogyan történik meg a folyamat. Ez magába foglalja a vezetékek leszerelését, az eszközök tárolását és a rendszer karbantartását is.

Milyen előkészületekre van szükség a beszedés előtt?

A villanypásztorok beszedése előtt számos előkészületre van szükség annak érdekében, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végbe. Fontos szempont, hogy a rendszer és az állatok biztonságban legyenek.

Gondoskodni kell az állatok takarmányozásáról, hiszen elveszítik a korlátlan legelés lehetőségét. Mielőtt elkezdenénk a feltekerést, áramtalanítani kell a villanypásztor rendszert. A folyamat során érdemes ellenőrizni az összes vezetéket, kapcsolót, oszlopot és egyéb alkatrészt, hogy működőképesek és biztonságosak legyenek a következő szezonban is.

A vezetékeket óvatosan le kell szerelni a tartóoszlopokról, és fel kell tekerni a kifejezetten erre a célra készült villanypásztor dobra. Ha műanyag villanypásztor karókat használtunk, célszerű ezeket is felszedni. 

Hogyan végezzük el a villanypásztorok karbantartását a beszedés során?

A villanypásztor rendszer karbantartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működjön, és biztonságos legyen mindenki számára.

Ezeket a lépéseket célszerű követni a villanypásztor használata során:

  1. Villanypásztor vezetékek ellenőrzése: rendszeresen ellenőrizni kell az összes villanypásztor vezetéket a sérülések, szakadások szempontjából. Az ilyen hibák megszüntetése és a vezetékek cseréje szükséges lehet.
  2. Villanypásztor szigetelők ellenőrzése: ellenőrizni kell az izolátorokat.
  3. Földelés ellenőrzése: a rendszer megfelelő működéséhez fontos, hogy a földelés rendben legyen. Ellenőrizni kell a földelőkarót és eltávolítani az esetleges rozsdát vagy szennyeződéseket.
  4. Energiaforrás ellenőrzése: a napkollektorokat és akkumulátorokat karbantartani, tisztítani és szükség esetén cserélni kell.
  5. Tartóoszlopok karbantartása: attól függően, hogy milyen villanypásztor karókat használunk, ellenőrizni kell azokat a sérülések, rozsda vagy lazulás szempontjából. A tartóoszlopokat szükség esetén cserélni vagy újra rögzíteni kell.

Hogyan tároljuk a villanypásztorokat télen?

A megfelelő téli tárolás segít megőrizni a villanypásztor rendszer alkatrészeinek működőképességét és hosszú élettartamát. Ügyeljen rá, hogy az alkatrészeket gondosan kezelje és tárolja. Így a következő szezonban problémamentesen használhatja majd őket.

Ezekre érdemes figyelni:

  1. távolítsa el a szennyeződéseket tárolás előtt
  2. az összes alkatrészt száraz, fagymentes helyen tárolja
  3. az oszlopokat rögzítse stabilan a tárolás során, hogy ne boruljanak fel vagy ne sérüljenek
  4. tartsa be az eszközök használati utasítását, összeszerelési útmutatóját, hogy szükség esetén hozzáférhessen.

Milyen alternatív megoldások léteznek a villanypásztorok beszedése nélkül?

A villanypásztor rendszert nem szükséges beszedni minden évben. Megfelelő odafigyelés és karbantartás mellett még a téli kedvezőtlen időjárásban is hatékonyan működhet.

Milyen költségekkel jár a villanypásztorok beszedése és tárolása?

A villanypásztor beszedése nem jár extra kiadással. Az előre megtervezett karbantartás és tárolás segíthet abban, hogy a rendszer hosszú élettartamú legyen és hatékonyan működjön a következő szezonban. A vezetékek szakszerű tárolásához mindössze betekerő dobokra lesz szükség, attól függően, milyen hosszú a kerítés.

Milyen lépéseket tehetünk a következő szezonra való felkészülés érdekében?

A téli időszak nagyszerű lehetőség arra, hogy Ön is alaposan felkészülhessen a következő legeltetési szezonra.

Az előkészületek során az alábbi fontos szempontokat is érdemes figyelembe venni:

  1. határozza meg az állatok létszámát és a területet, amit legelésre szán. Az állatok számát és a legeltetés időtartamát alapvetően a legelő mérete és minősége határozza meg
  2. készítsen tervezetet a legeltetési rendről, ami tartalmazza, hogy mikor és milyen területeken lesznek az állatok. Fontos figyelembe venni az egyes legelők ciklusait és a pihentetési időszakokat
  3. ellenőrizze a legelőket és azok határait. Javításra vagy karbantartásra lehet szükség a kerítéseknél, hogy megakadályozza az állatok szökését- vizsgálja meg a legelők minőségét és szükség esetén kezeld őket műtrágyával vagy más talajjavító anyagokkal
  4. a területen lévő veszélyes anyagokat távolítsa el vagy zárja el az állatok elől, hogy megelőzze az esetleges mérgezéseket vagy baleseteket.

Mindent összevetve a villanypásztorok beszedése általánosságban ősszel történik, de az igényeknek megfelelően Ön dönthet úgy is, hogy az eszközök a helyükön maradnak a téli hónapokban. 

Ha kérdése merülne fel, vagy szakmai tanácsra van szüksége, keresse Urbán Ferenc állattenyésztési szakreferens kollégánkat bizalommal.

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson még többet nálunk!

Vissza a blogra!




Hasznosnak találta cikkünket?
beszállítóink